Miten saisin lisää rahaa?

Let´s face it. Teet liiketoimintaa jotta tekisit rahaa. Mitä enemmän, sen parempi. Ja tässä ei ole mitään väärää tai pahaa. Mitä enemmän meillä on ihmisiä jotka tekevät rahaa, sitä paremmaksi meidän kaikkien tilanne muuttuu. Joko suorasti tai epäsuorasti. Jos naapurisi yritys menestyy ja hän ostaa uuden Porschen, voi olla että hän myy vanhan autonsa sinulle pilkkahintaan. Jos vihaat naapuriasi siksi että hän menestyy, et hyödy siitä varmasti itse mitään vaan vaikutus on jyrkästi negatiivinen kun uhraat aikaasi tyhjänpäiväiseen mököttämiseen. Tällöinhän sinua ei harmita oikeastaan se, että naapurilla on rahaa vaan se, että sinulla ei ole. Lisää aiheeseen voi perehtyä esimerkiksi Jari Parantaisen videosarjassa.

Miten sitten tehdään enemmän rahaa ja miten brändääminen siihen liittyy? No liittyy se, ja paljon liittyykin. 

Pidän konkretiasta, joten mennään tälläkin kertaa esimerkin kautta. Tästä linkistä pääset katsomaan Resteröds  -merkkistä pipoa jota myydään hintaan 24,90€. Tästä linkistä taasen pääset katsomaan Wyte -merkkistä pipoa jota myydään hintaan 6,45€. Teknisesti pipot ovat täsmälleen samat. Niissä molemmissa on samat materiaalit, ulkonäkö ja ominaisuudet. Käytännössä siis ei ole mitään rationaalista syytä sille, miksi valitsisimme kalliimman pipon. Kuitenkin valtaosa meistä on valmis maksamaan Resterödsin piposta 286% korkeamman hinnan verrattuna teknisesti täysin samaan tuotteeseen. Miksi? 

Asia on lopulta aika yksinkertainen, sillä mekin olemme aika yksinkertaisia olentoja. Olemme laumaeläimiä, ja meille on luontevaa kulkea massan mukana. Niin tässäkin tapauksessa. Me haluamme kokea arvostusta kanssaihmisten keskuudessa ja olla hyväksyttäviä. Me haluamme samaistua johonkin suureen ja merkittävään, siksi mm. 85% koko maapallon väestöstä uskoo johonkin ihmistä suurempaan ja siksi me ostamme saman brändin tuotteita kuin suurin idolimme. Me emme halua tulla huijatuiksi, emmekä missään nimessä joutua naurunalaisiksi. Meille on tärkeää miellyttää muita ja olla sosiaalisen ympyrämme huipulla. Siksi me maksamme suosituista brändeistä reipasta preemiota. Tullaksemme osaksi jotain suurempaa ja kuuluvamme yhteen.

Tämä ei ole huono juttu, päinvastoin. Jos palataan ensimmäiseen kappaleeseen, on liiketoiminnan tarkoitus tehdä rahaa. Hyvin brändätyn tuotteen myymisen kovaan hintaan voi nähdä myös todella reiluna pelinä varsinkin tänään, kun kaikkea pyritään tekemään jatkuvasti entistä halvemmalla. Kuka siitä hyötyy? Äkkiseltään voisi ajatella että kuluttaja, mutta fakta on se että kuluttaja ei tästä hyödy kun katsotaan vähänkään isompaa kuvaa. Globaalit kerrannaisvaikutukset siitä että suuri osa maailman väestöstä elää käytännössä ilman rahaa ovat karmivat. Ja se, että myymästämme tuotteesta tai palvelusta ei saada reilua hintaa, johtaa nimenomaan vain ja ainoastaan rahattomuuteen. Eihän lamakaan ole kansantalouden kannalta hyvä juttu, vaikka silloinkin aina joku tekee muiden kustannuksella hyviä kauppoja.

Aina hyvin brändätty tuote ei tarkoita absoluuttisesti parempaa liikevaihtoa ja tulosta, mutta varmasti parempaa katetta. Tämä taas johtaa siihen, että vähemmällä vaivalla saadaan kassaan enemmän euroja. Tästä Jari Parantainen osaa kertoa enemmän, mutta minun näkökulmastani kate-eurot ovat nimenomaan ne, joihin hyvällä brändäyksellä voidaan vaikuttaa. 

Miksi siis luoda rakastettava brändi? Jotta liiketoiminnastamme saataisiin enemmän rahaa. 

// Tomi Hyttinen, Brändinrakentaja/Partner, Viima Helsinki

Lue myös

Mikä ihmeen touchpoint?
Ne pienet asiat ystävät, pienet asiat.
Miten brändi auttaa myyntiä?
Sori, tuotteesi ei yksinkertaisesti kiinnosta.
Miten syntyy hyvä maine?
Pystyykö tekoäly luomaan rakastettavan brändin?
Kukaan ei osta kalliita lenkkareita.
Houston, meillä on sisäinen ongelma.