Alennusmyynnit pitäisi lopettaa.

Oletko koskaan kuullut brändistä, jolle alennusmyynnit tekisivät hyvää? En minäkään. Miksi me silti myymme tuotteita ja palveluita jatkuvasti alennuksella? 

Kun tulee tammikuu ja kun tulee heinäkuu, notkuvat kauppojen hyllyt täynnä alekrääsää -50%, -70% hinnoin. On Fuck´n Friday, Super Sunday ja Magic Monday. On ale verkkokaupoissa ja on ale kivijaloissa. MIKSI? 

Otetaan tähän ensin kuluttajan näkökulma. Ostat alennusmyynneistä tavaraa, koska haluat tietenkin löytää sen juuri sen parhaan diilin. Kuitenkin monesti käy niin, että et löydä mitään tai jos löydät, ostat jotain mitä et oikeasti tarvitse. TAI ostat jotain jota tarvitset, mutta koko ei ole aivan se oikea, väri ei ole aivan se oikea tai jotain muuta, joka saa sinut käyttämään sellaista tuotetta joka ei kuitenkaan tuonut sitä maksimaalista käyttökokemusta. Pahimmassa tapauksessa ostat pian uuden tuotteen normihinnalla, kun huomaat että ostamasi alennustuote ei täysin vastaa sitä mitä oikeastaan tarvitsit. Tai pikemminkin halusit. 

Lopputulos on se, että sinulla on aikaisemmista alennusmyynneistä järkyttävä määrä roinaa kaapeissa ja niistä pitäisi päästä eroon. Ne heitetään roskiin tai toivottavasti ainakin UFF:n boksiin tai myydään eteenpäin. Jokatapauksessa olet tuhlannut aikaa alennusmyynneissä, harmitellut huonoa ostosta ja pyöritellyt silmiäsi sen kaiken tavaran keskellä miettiessäsi miten pääsisit roinasta eroon. Mitä hyötyä? Ei mitään. 

Satunnaisissa tapauksissa voi olla, että löydät sen juuri tarvitsemasi (huom. ei haluamasi) tuotteen alennuksella. Tällöin osta. Mutta vain tällöin. Muista että nämä caset ovat 5% kaikista ostotapahtumistasi. 

No entäs sitten palveluiden ostaminen alennuksella? Otetaan perinteinen esimerkki: remontti. Olen itse teettänyt useamman remontin tai ollut ainakin todella lähellä sitä seuraamassa ja koskaan ei ole ollut isompia ongelmia niissä tapauksissa, joissa tekijänä ei ole ollut se alennusmyyjä. Sen sijaan kauhutarinoita olen kuullut vain ja ainoastaan niissä keisseissä joissa on saatu halvalla. Putkiremontin tehnyt firma meni yhdessä tapauksessa konkurssiin, ja kylppäreiden kalusteet olivat pehmoisia vedestä. Eräässä toisessa casessa remppa tuli lopulta huoneistoon maksamaan 3 kertaa sen, mitä alunperin piti koska valittiin alennusmyyjä. Tässä tapauksessa summaan ei ole laskettu mukaan huoneiston omistajan omia työtunteja eikä sitä aikaa minkä hän käytti repien hiuksia päästään. 

Kannattiko ostaa alennuksella? Ei helvetissä. 

No entäs sitten palvelun tai tuotteen tarjoajan näkökulma? Otetaan tuote-esimerkki. Stokkan hullut päivät sopivat tähän hyvin, sillä siinä yhdistyy sekä yhden Suomen ennen arvostetuimman tavaratalon brändi, että monta kuluttajabrändiä. Väitän että Stokka, joka joskus vielä oli laadun ja palvelun perikuva, on muuttunut kaksi kertaa vuodessa halpahalliksi muutettavaksi varastoksi, jossa palvelusta ei ole tietoakaan ja tuotteiden laadusta vielä vähemmän. Olen muutaman kerran ostanut sieltä mm. Björn Borgin boksereita alennuksella ja muistaakseni J.Lindebergin hupparin. Molemmat niin susilaatua, että piti heittää ensimmäisen pesun jälkeen sinne kuuluisaan UFF:n boksiin.

Miten tämä keltainen alennushelvetti palveli ketään? Stokkan brändi muuttui halpahallin suuntaan, Björn Borgin boksereita tai J.Lindebergin vaatteita en uskalla ostaa enää koskaan. Ei siinä että ne olisivat huonolaatuisia muuten, mutta kun jotain piti sinne alelaariin saada niin tilattiin Kiinasta sontaa ja pantiin oma logo päälle. Jotta saataisiin myytyä halvalla. 

Onnibussi on hyvä esimerkki huonosta esimerkistä. Se antoi niin paljon alennusta, että se ajoi kaikki Suomen bussiyhtiöt ahtaalle ja itsensä konkurssin partaalle. Kuluttajat nauttivat toistaiseksi vielä euron matkoista, mutta kun se lysti loppuu (sillä näillä hinnoilla se kyllä loppuu) saamme tyytyä apostolin kyytiin. 

Tesla sen sijaan on hyvä esimerkki hyvästä esimerkistä, sillä heidän One Price Policynsa meinaa sitä, että alennusta ei saa edes toimitusjohtaja itse. Jos ei ole varaa, voi katsella muita autoja, mutta Teslan ostajan on turha ruikuttaa sitä ilmaista perskannikan lämmitintä autoonsa sillä se ei kuulun niin sanotusti "firman politiikkaan". Ja miten Teslalla menee? Ainakin ampuivat juuri auton avaruuteen, joka ei liene persaukisten hommaa. 

Pointtini on se, että brändiä ei luoda alennuksia antamalla vaan sillä luodaan hintakilpailua joka johtaa kuolemaan. Lopeta siis omat alennusmyyntisi heti. Ota katsaus maailman arvokkaimpiin brändeihin ja mieti milloin olet ostanut heiltä alennuksella yhtään mitään. Alennusten myöntäminen lopettaisi myös kuluttajien ongelmat samoin tein, sillä siirtyisimme ostamaan enemmän sitä mitä tarvitsemme sen sijaan että ostamme sitä mitä haluamme. 

Alennuksella myyminen ei luo voittavia brändejä. Lopeta se siis heti. 

// Tomi Hyttinen, Brändinrakentaja/Partner, Viima Helsinki