Brändillä siniseen mereen.

Oletko lukenut kirjan nimeltään "Sinisen meren strategia"? Jos et, niin kipinkapin kauppaan ja ostoksille. Sinisen meren strategia kertoo ehkä puhtaimmillaan sen, miten erottuminen markkinalla voi nostaa liiketoimintasi uudelle tasolle. 

Kelataanpa hieman ajassa taaksepäin hetkeen, jolloin sirkuksessa käyminen oli yksi suosituimmista vapaa-ajan muodoista. Leijonankesyttäjät olivat arkipäivää, ja kerta toisensa jälkeen katsomot täyttyivät pienistä lapsista ja heidän vanhemmistaan. Kuitenkin ajan saatossa sirkus viihteen muotona alkoi vetää yhä vähemmän porukkaa katsomoihin ja kilpailu kiristyi. Tässä vaiheessa mukaan tahtoi kuitenkin uusi toimija, jolla oli suuret suunnitelmat. Siis uusi toimija kutistuvaan markkinaan ja modernisoituvaan maailmaan, jossa uusia viihteen muotoja tuli lisää kuin sieniä sateella. Tämä uusi toimija oli nimeltään Cirque du Soleil. 

Kun puhutaan hyvästä brändistä, yksi merkityksellisimmistä seikoista on brändin sijoittuminen sen kilpailijoihin nähden. Kun brändiä lähdetään rakentamaan, törmätään miltei heti kysymykseen: Mikä teidät erottaa muista toimijoista, mistä juuri te olette tunnettuja? Kun yrityksesi on tunnettu jostain tietystä asiasta jonka teette muita paremmin, puhutaan kilpailuedusta joka ajaa asiakkaat sinun tuotteesi ja palvelusi pariin. Tällöin hinta ei pelaa enää niin tärkeää roolia, vaan sinulta ostetaan sen jonkun asian vuoksi minkä teet muita paremmin. Maksoi mitä maksoi. Ja taas ollaan brändäämisen ytimessä; liiketoiminnasta saadaan kannattavampaa kuin aikaisemmin. 

Palataanpa Cirque du Soleiliin. Kyseinen toimija siis lähti sirkuskentälle tarjoamaan tuotettaan, mutta oikeastaan mitään muuta yhteistä sirkukseen ei sitten löydykään. Cirque du Soleil nimittäin päätti, että he uivat strategiallaan sirkusmaailman siniseen mereen ja valitsevat sirkusmaailmasta vain ne kannattavimmat ja parhaat osat, mutta tekevät muut asiat toisin. Cirque du Soleilin tapauksessa lainattiin paljon teatterimaailmasta. Lippujen hinnat nostettiin vastaamaan teatterilipun hintaa, joka johti siihen että yleisö vaihtui. Siinä missä perinteisessä sirkuksessa suurin osa yleisöstä oli lapsiperheitä, Cirque du Soleilin asiakkaat koostuivat vanhemmista ihmisistä jotka arvostivat eläinnumeroiden sijaan tarinallisempia ja teatraalisempia näytöksiä. Tämä puolestaan laski Cirque du Soleilin kustannuksia, sillä eläinten käyttö sirkuksissa vetonaulana oli perinteisesti kallista. Tehtiin myös paljon muita muutoksia, joilla asiakkaan saamaa lisäarvoa ja asiakaskokemusta saatiin nostettua samaan aikaan kun Cirque du Soleilin kustannukset pienenivät. Liiketoiminnasta tuli paitsi kannattavampaa, se avasi täysin uuden markkinan joka houkutteli uusia asiakkaita sirkuksen piiriin sellaisista asiakasryhmistä, jotka eivät koskaan aikaisemmin olleet sirkuksessa käyneet. 

Edellämainittu esimerkki on lainaus W.Chan Kimin, sekä Renée Mauborgnen kirjasta Sinisen meren strategia

Se, miten erotut on siis todellakin merkityksellistä. Erottuminen ja uniikki tarina ovat ehkä brändinrakennuksen yksi tärkeimmistä seikoista. Kun meillä on jotain, jossa olemme suvereenisti parhaita ja viestimme sen myös oikealla tavalla ulos, syntyy brändi jota on hyvin vaikeaa kopioida ja sen asemaa vaikea horjuttaa. Tällöin emme myöskään joudu puhtaaseen hintakilpailuun, joka pitkässä juoksussa johtaa vain huonoihin lopputuloksiin. 

Mikä on tarinan opetus? Erotu, erotu, erotu. Sen jälkeen toista, toista ja toista. 

// Tomi Hyttinen, Brändinrakentaja/Partner, Viima Helsinki

 

Lue myös

Mikä ihmeen touchpoint?
Ne pienet asiat ystävät, pienet asiat.
Miten brändi auttaa myyntiä?
Sori, tuotteesi ei yksinkertaisesti kiinnosta.
Miten syntyy hyvä maine?
Pystyykö tekoäly luomaan rakastettavan brändin?
Kukaan ei osta kalliita lenkkareita.
Houston, meillä on sisäinen ongelma.