Houston, meillä on sisäinen ongelma.

Olet varmaan kuullut sanonnan "Innostus tarttuu"? 

Kun tarkemmin mietitään tuota lausetta ja sen sisältöä, sekä vaikutusta omassa elämässä niin ainakin itse voin 100% allekirjoittaa kyseisen lauseen. Muistatko tilanteen, jossa olet ollut rättiväsynyt, mutta niin innoissasi siitä illan viimeisestä askareesta, että vaikka sen tekeminen kesti aamuneljään ei homma tuntunut missään. Päinvastoin, aamulla heti ensimmäisenä tätä samaa tehtävää piti jatkaa vaikka unta olisi tylsemmän tehtävän edessä riittänyt vielä useampikin tunti. 

Jos pelaat Golfia, tiedät että mitä vähemmän puristat mailaa, sitä paremmin peli kulkee. Tiedät myös sen, että mitä paremmin peli kulkee, sitä paremmin se kulkee. Ja kun peli kulkee hyvin, Golf on maailman paras harrastus. Ehkä jopa niin hyvä, että siitä saattaa näillä viitesanoilla tulla mainituksi muutamalle ystävälle ja houkuteltua heidätkin lajin pariin. Samalla saattaa tulla hankituksi muutama uusi maila, ja varattua pelimatka anopin kanssa Espanjaan. Mutta, kun peli ei kulje, se ei todellakaan kulje. Mailat jäävät nurkkaan pahimmassa  tapauksessa useiksi kuukausiksi. 

Golfissa jos jossain feng-shui merkitsee. Mietitäänpä vaikka maailman yhtä menestyneimmistä pelaajista, Tiger Woodsia. Tiger Woods dominoi kenttiä ylivoimaisesti kunnes hän joutui skandaalin keskelle jäätyään kiinni mitä erinäisimmistä toikkaroinneista hameväen kanssa. Välittömästi skandaalin jälkeen Tiger Woodsin peli katosi kuin tuliterä maastopyörä piritorin alepan edustalta. Miksi? Siihen on varmasti monta mielipidettä ja myös erinäisiin faktoihin perustuvia väitteitä, mutta minä sanon että hommat menivät ylösalaisin vain ja ainoastaan feng-shuin vuoksi. Tigerilta hajosi kasetti. Hän ei enää pystynyt innostumaan. Hän ei enää luottanut itseensä ja hän ei yksinkertaisesti enää ollut pelaajana sisäisesti se sama Woods kuin hän valtaväestölle oli ulkoisesti. 

Ja juuri näin se homma toimii myös Golfin ulkopuolella. Kun meidän ei ole otsa kurtussa väännettävä ties mitä deadlineja vastaan, saattaa jopa käydä niin että homma alkaa itseasiassa luistamaan kahta kovempaa sellaisella seurauksella että asiasta saattaa aidosti vaikka innostua. Kun taas hommasta katoaa punainen lanka, ja tekeminen ei enää kulje samalla draivilla kuin aikasemmin, olemme lirissä. Tätä ilmiötä voi verrata nuotion sytyttämiseen. Kun ensiliekki pitää saada aikaiseksi on hikeä, verta ja kyyneleitä luvassa. Mutta kun ensiliekki välähtää, muuttuu tulen ylläpitäminen lasten leikiksi. Mitä isommaksi tuli kasvaa, sitä helpompi tulta on ylläpitää ja kasvattaa. Tässä vaiheessa riittää jo pikkaisen kosteampikin pölli kyytipojaksi. Mutta kun tuli alkaa hiipumaan, alkavat ongelmat. Hiipuvan tulen eteen pitää taas tehdä enemmän töitä. 

No miten tämä kaikki liittyy brändäämiseen? Erittäin paljon. Jos mietitään työyhteisöä, jossa on vaikka 20 henkilöä töissä, ja tästä määrästä 50% eli 10 henkilöä menettää innostuksensa työhön, niin mitä luulet että tulee tapahtumaan? Aivan, se toinen puolikas eli loput 10 henkilöä menettää innostuksensa myös. Ja sitten ollaan taas lirissä. Miten innostusta sitten pidetään yllä? Sisäisellä brändäyksellä. Aivan kuten me teemme joka päivä töitä sen eteen, että asiakkaamme olisivat innoissaan tuotteistamme, meidän pitää samalla tavalla innostaa henkilöstöämme olemaan innoissaan tuotteistamme. Mieti nyt itsekin. Miten loppuun palanut ja yrityksen toimintatapoihin korviaan myöten kyllästynyt myyjä voisi mitenkään toimia yrityksen ulkoisen brändin lähettiläänä? Ei mitenkään. Kyse on nyt aivan siitä samasta asiasta kun aikaisemmin mainitsemassani Golf -esimerkissä. Jos peli ei kulje, se ei kulje. Mutta kun se kulkee, innostus tarttuu ja Golf vaikuttaa maailman upeimmalta harrastukselta kaikkien niiden mielestä joiden kanssa keskustelet.

Sisäinen brändäys on pähkinänkuoressa se sama asia mitä teette asiakkaidenne eteen, mutta tällä kertaa asiakkaina ovat työntekijänne. Jos minun pitäisi päättää kummasta lähden rakentamaan, niin nostaisin ensin oman porukan fiiliksen kattoon, sillä silloin myös ulkoinen brändi rakentuu oikeaan suuntaan. Jokainen innostava asiakastapaaminen, puhelu tai chat -viesti rakentaa brändiäsi haluttuun suuntaan. Siksi sisäinen brändäys on tärkeää. 

// Tomi Hyttinen, Brändinrakentaja/Partner, Viima Helsinki