Mikä ihmeen touchpoint?

Brändäyksessä käytetään usein otsikossa mainittua sanaa. Se tulee monelle kuitenkin hieman epäselvänä vastaan, joten ajattelin tässä kirjoituksessani hieman avata tätä vieraskielistä termiä.

Touchpointit ovat yksinkertaisesti niitä kohtaamispisteitä, joissa asiakkaasi kohtaavat Brändisi. Yleensä niitä ovat ainakin asiakastapaamiset ja verkossa tapahtuva toiminta kuten sosiaalinen media, verkkosivut ja mainonta. Touchpointeja on olemassa lukematon määrä, mutta kaikkia ei tässäkään tapauksessa kannata yrittää ottaa haltuun vaan valita ne merkittävimmät, ja hoitaa ne hyvin.

Tämä on sellainen asia, mitä monesti ei mietitä tarpeeksi. Varsinkaan ei mietitä sitä, mikä voisi olla se touchpoint joka erottaa teidät selkeästi muista tai ainakin teillä olisi mahdollisuus selkeästi siinä erottautua. Otetaan muutama esimerkki hyvistä touchpoint -haltuunotoista.

  1. Consti. Korjausrakentaja Consti on ottanut mielestäni erinomaisesti hanskaan rakennusten julkisivut touchpointinaan. Koska Consti tekee paljon isoja julkisivuremontteja, ovat he hyödyntäneet mahdollisuuden asentamalla isoja, koko julkisivun kokoisia mainoskankaita kohteisiin remonttien ajaksi. Viimeksi eilen näin Helsingin Kampissa ison Constin mainoksen joka sanoi: “Tämän pressun alta kuuluu pörinää ja pärinää, mutta ei juurikaan rutinaa. Suomen innostavimmat työpaikat 2018.” Siis aivan loistava!

  2. Lassila&Tikanoja. Kulkuneuvot ovat yksi erinomainen tapa levittää yrityksen ilosanomaa varsinkin jos kulkuneuvoja on yrityksen käytössä paljon. L&T tekee tämän mielestäni hienosti. Heiltä löytyy rennon rempseitä tekstejä autojen kyljestä, viimeisin bongaamani taisi sanoa jotenkin näin: “Huonoja uutisia pikkupojille: Roskakuskin ammattia ei enää ole. Mutta Raaka-aineen kerääjä - Se vasta siisti jätkä on.” Kymmenen pistettä ja papukaijamerkki! Jotainhan se maksaa, mutta on tämä aivan muuta kuin ajella arjenharmaalla hiacella. Hyvä L&T!

  3. Mercedes-Benz. Ei liene sattumaa että Cheek ajaa mersulla, Elastinen ajaa mersulla, Lauri Markkanen ajaa mersulla ja Arman Alizad ajaa mersulla. Mutta Juhani Tamminen ei aja mersulla. Onhan mersu mennyt paljon nuorempaan ja sporttisempaan suuntaan vuosien saatossa. Kaikella kunnioituksella veli Tamminen. Enää ei puhuta taksimersuista ja väyrysestä samalla tavalla kuin vuosikymmen takaperin. Jotain se tämäkin lysti maksaa, mutta johan alkaa kummasti tulla mersusta porschelle kilpailijaa kun rattia veivaa joku muukin kuin iso D.

  4. Oatly. Ehkä lähihistorian nerokkainta pakkaussuunnittelua. Ruotsista tottakai. Ostappa yksi purkki ko. kauramaitoa ja tiedät mitä tarkoitan. Heidän jäätelöpurkissaan taitaa lukea “Who cares about beach 2018 anyway?”. Fuckin love it! Ystäväni sanoi joskus hyvin: Jos päätät mennä pizzalle, niin mene pizzalle äläkä salaatille. Niinpä.

  5. Danske Bank. Kun Danske kehitti Mobile Payn, mahtoikohan se itsekään ajatella miten loistavaa käsitettä se oli luomassa. Ei ihan iPhone, mutta ei huonosti dinosauruksen kokoiselta pankilta. “Voitko heittää mobile paylla?” on se lause mikä pärähtää velkojan suusta vaikka maksu itsessään tehtäisiin pivolla, siirrolla, tilisiirrolla, kolikoilla, tiskaamalla tai vaikka ruohoa leikkaamalla. Loistavaa top of mindissa pysymistä!

Tässä siis muutamia esimerkkejä, vaikka taas kerran listaa voisi jatkaa pidemmällekin. Olennaista on se, että mietitte niitä touchpointeja ja päätätte mitkä otatte kunnolla haltuun. Joskus, ja aika usein itseasiassa, siihen riittää se että ensimmäinen henkilö johon yrityksen palveluiden parissa hiippaillessasi törmäät hymyilee ja on mukava. Eivät nämä asiat ole rakettitiedettä, niitä vain pitää miettiä ja sitten niitä pitää kokeilla. Huomata että joku toimii ja joku ei.

Listaa heti huomenna ainakin 5 touchpointia, ja valitse alkuun yksi jonka hoidat niin hyvin että muista ei enää ole väliksikään. Jos et ehdi, niinkuin moni ei tänä päivänä “ehdi”, niin soitteleppa ja hoidetaan homma kuntoon.

// Tomi Hyttinen, Brändinrakentaja/Partner, Viima Helsinki

Lue myös

Ne pienet asiat ystävät, pienet asiat.
Miten brändi auttaa myyntiä?
Sori, tuotteesi ei yksinkertaisesti kiinnosta.
Miten syntyy hyvä maine?
Pystyykö tekoäly luomaan rakastettavan brändin?
Kukaan ei osta kalliita lenkkareita.
Houston, meillä on sisäinen ongelma.