Miten syntyy hyvä maine?

Mitä sinulle tulee mieleen sanasta maine? Mihin maine mielestäsi perustuu? Avataanpa asiaa hieman. Wikipediassa maineesta sanotaan seuraavaa:

"Maine on yleisön yleinen mielipide ihmisestä, yhteisöstä tai yrityksestä. Maineeseen liittyy kohteestaan aina jonkinlainen arviointi, joka voi olla hyvä tai huono ja joka erottaa kohteen toisesta vastaavasta. Maineessa on siis kysymys hyvästä tai pahasta, kauniista tai rumasta, tai periaatteessa mistä tahansa muusta arvokkaana pidetystä.

Esimerkiksi yrityksen maine on sen sidosryhmien tekemä arviointi, joka perustuu mielikuviin ja kokemuksiin. Maine syntyy, kun yritys ja sen sidosryhmät kohtaavat erilaisissa vuorovaikutustilanteissa. Maine leviää yrityksestä kerrotuissa arvottavissa tarinoissa, jotka kiertävät sidosryhmissä ja joiden rakentumiseen vaikuttavat yhtäältä sidosryhmien omakohtaiset kokemukset yrityksen toiminnasta, tuotteista tai palveluista, ja toisaalta yrityksen eri tekijöihin kohdistuvat mielikuvat. Maine on siis jotain, mitä puhutaan ja kerrotaan ja sen ytimessä on se, mitä jostain sanotaan, mainitaan.

Maine käsitetään usein virheellisesti synonyymiksi imagolle ja brändille, vaikka sanoilla kylläkin on yhteneväisyyksiä."

Erityisesti kehotan kiinnittämään huomiota kohtaan jossa mainitaan maineen olevan arviointi, joka perustuu mielikuviin ja kokemuksiin. Tätä samaa on paljon brändissä; mielikuvaa ja kokemusta. Ja kuten Wikipedian artikkelissa mainitaan, menevät maine, imago ja brändi monesti sekaisin. 

 

Mikä sitten erottaa maineen, imagon ja brändin toisistaan? 

Kun puhutaan maineesta, voidaan Wikipedian mukaan karkeasti sanoa että se syntyy ajan kanssa sekä muodostuneista mielikuvista, että kokemuksista. Itse olen hieman enemmän sitä mieltä, että maine syntyy enemmän kokemusten perusteella siinä missä imago on enemmän mielikuvaa, johon eivät niinkään kokemukset vaikuta. Imago voi olla jonkinlainen, vaikka kokemus ei olisikaan aivan samassa linjassa. Brändi sen sijaan syntyy vahvasti molemmista, sekä mielikuvista että kokemuksista. Brändi on siis paljon kokonaisvaltaisempi kokemus kuin maine tai imago. Mutta, aivan helppoa näiden kolme erottaminen ei ole. 

 

Miten mainetta ja sitä kautta yrityksen brändiä voi parantaa?

Ohessa listattuna muutamia ohjeita, joilla voit vaikuttaa yrityksen maineeseen positiivisesti. Toki tässä listassa on vain pieni osa asioita joilla voit maineeseen vaikuttaa, mutta ainakin pääset näillä alkuun. Jokainen toimiala ja yritys on niin ikään uniikki, joten kun luet tätä listaa, muista peilata listaa aina myös oman toimialasi erityispiirteisiin. 

 

1. Luottamus. Vaikka mitä tapahtuisi, pidä aina se minkä lupaat. Näin rakennat mainettasi ja sitä kautta brändiäsi luotettavaan suuntaan. 

2. Vastaa yhteydenottoihin. Myös niihin ei niin kiinnostaviin. Se, miten reagoit yhteydenottoihin kertoo paljon yrityksestäsi.

3. Selvitä virheet kunnialla. Äläkä koskaan keksi tekosyitä tai syytä asiakasta pieleen menneistä asioista vaikka ne eivät ensisijaisesti olisikaan oma vikasi. 

4. Luo lisäarvoa. Pienet huomionosoitukset ja ilmaiset vinkit varsinkin lojaaleille, pitkäaikaisille asiakkaille saattavat olla todella kullanarvoisia. 

5. Kunnioita yksityisyyttä. Varsinkin tänä päivänä, kun tietoturvariskit korostuvat ja GDPR on juuri uudistunut. Huolehdi siitä, että sinuun voi näissä asioissa luottaa. 

6. Ole teknisesti ajantasalla. Toimivat, ja päivitetyt verkkosivut, sosiaalinen media ja muut tekniset ratkaisut kertovat paljon siitä, miten edistyksellinen kumppani olet. 

7. Viesti tehokkaasti ja läpinäkyvästi. Ole asiallinen, ammatillinen ja huolehdi että tiedot ovat aina ajantasalla. Voit olla hauska, mutta pidä huoli siitä että se ei vaikuta epäammattimaiselta. 

8. Huolehdi verkkopresenssistäsi. Ajan hermolla olevat verkkosivut ja sosiaalisen median kanavat ovat tänä päivänä tärkeämpiä kuin koskaan.

9. Hyväntekeväisyys. Jos suinkin pystyt, niin ole mukana hyväntekeväisyystyössä. Maineelle ei todellakaan ole haittaa siitä, että autat menestyksesi ohessa myös muita. 

// Tomi Hyttinen, Brändinrakentaja/Partner, Viima Helsinki