Ne pienet asiat ystävät, pienet asiat.

Kerronpa pienen tarinan pienestä asiasta, joka oli minusta kaikessa yksinkertaisuudessaan niin loistava, että se innoitti kirjoittamaan aiheesta myös pienen artikkelin.

Sain taannoin tekstiviestin itseltään Ilmariselta. Ilmarinen lähestyi minua yrittäjäkortti kädessään ja kertoi järjestävänsä elokuvaillan, johon minä ja puolisoni olisimme oikein lämpimästi tervetulleita. Elokuva, joka illassa näytettäisiin olisi Timo Koivusalon käsialaa oleva Olavi Virran elämästä kertova filmi. Otin kutsun mielelläni vastaan ja nakkasin päivämäärän kalenteriin. Jo tässä vaiheessa olin hyvin positiivisella mielellä koko asiasta. Ihmettelin vain että miksi Ilmarinen, miksi minä, miksi Olavi Virta ja miksi juuri nyt.

Meni muutama viikko ja vihdoin oli se ilta kun kutsuvieraat marssivat sankoin joukoin Tennispalatsi numero kolmoseen Ilmarisen tarjoamat limpparit lapasissaan. Tunnelma oli jälleen kerran varsin positiivinen, ja miksipä ei olisi ollut kun puitteet olivat kunnossa ja koko lystistä ei tarvinnut kättä laittaa taskuun missään vaiheessa. Otin vaimoni kanssa muiden vieraiden tavoin paikat haltuun ja istuimme odottamaan vakuutusyhtiön edustajan alkusanoja. Ne alkoivat jotenkin näin:

“Hyvät yrittäjät, tiedämme että elämä on välillä ylämäkeä ja välillä se on alamäkeä. Ja tiedämme myös, että liian usein meidän kaltaisemme toimijat näkyvät arjessanne vain laskun oikeassa yläkulmassa logon muodossa. Tänään on toisin. Me haluamme kertoa, että välitämme ja arvostamme työtä mitä teette, sillä ilman teitä ei olisi töitä. Olavi Virta, jonka elokuvan tulette tänään näkemään, oli kovin yritteliäs Suomalainen mies. Ja juuri siksi haluamme teille tämän elokuvan tänään näyttää. Haluamme tukea Suomalaista elokuvaa ja muistuttaa, että menestyksestään huolimatta myös Olavi, kuten meistä kaikki, kohtasi elämässään heikkoja hetkiä. Oikein nautinnollisia hetkiä elokuvan parissa Ilmarisen puolesta toivottaen.”

Elokuva katsottiin loppuun, limpparit tuli juoduksi ja päätimme vaimoni kanssa viettää vielä hetken illastaen kun olimme kohdanneet sellaisen mahdollisuuden, että vanhempani olivat luvanneet katsoa kaksivuotiaamme perään. Tunnelma oli varsin loistava loppuun saakka.

Ja sitten asiaan. Syy miksi halusin kertoa tämän tarinan on se, että merkityksellistä tässä Brändin kannalta oli ehdottomasti se, miten brändiä tällä kertaa jalkautettiin. Ja vaikka meillä olisi (ja usein onkin) niin uskomattoman hienot suunnitelmat ja strategiat, käytännön toteutus on kuitenkin se mikä loppupeleissä luo brändin. Tällä kertaa sitä oli tehty mielestäni todella hienosti. Kohderyhmä oli mietitty hienosti, ja viesti oli kohdennettu oikein. Koko jutussa oli tarinaa. Minulle koko homma aukesi kunnolla vasta siinä vaiheessa kun istuin elokuvateatterissa paikallani ja tajusin että kaikki salin vieraat ovat yrittäjiä. Siitä tuli hieno tunne, että onhan meitä saman tehtävän tahkoajia useampiakin. Toisaalta elokuva oli tilaisuuteen aivan nappivalinta. Se oli kotimainen, ja syy siihen miksi se oli kotimainen oli myös tarinallistettu hienosti. Ja ennen kaikkea mieleeni jäin yhtiön edustajan lyhyt puhe elokuvan alussa, joka kiteytti kaiken sen miksi koko tapahtuma oli järjestetty. Vaikka kyseessä oli Ilmarisen kokoluokan yhtiölle rahallisesti niin pieni panostus, että se ei näy edes varabudjetin varabudjetin kutossivulla, oli rahat käytetty niin hienosti hyödyksi että ainakin minulle tämä muokkasi Ilmarisen brändiä omalta kannaltani erittäin hyvään suuntaan. Ne kaikki muut toimijat ovat vieläkin vain logo siellä laskun ylänurkassa.

Ja nyt kun mietitään asiaa sinun ja teidän yrityksenne kannalta, niin kannattaa muistaa tämä edellämainittu tarina. Ne pienet asiat ja kohtaamiset saattavat olla juuri niitä käänteentekeviä asioita brändinne kannalta. Otetaan esimerkki. Te olette tilitoimisto, jonka slogan on “Taloutesi personal trainer”, ja teidän kilpailuetunne perustuu siihen, että sen lisäksi että teette niin sanotut lakisääteiset jaa pakolliset kirjanpidon työt, myös valmennatte asiakkaitanne fiksummiksi talouden hoidossa kaikilta osin. Jos tällainen yritys järjestäisi esimerkiksi kuukausittain iltamia, joissa käsiteltäisiin henkilökohtaisen talouden hoitoon tai sijoittamiseen liittyviä asioita, veikkaan että suurin osa asiakkaista kokisi brändin aidosti lunastavan arvolupauksensa. Tai tällainen yritys aina ensimmäisen kerran asiakkaan tavatessaan muistaisi mainita, että meille on tärkeää että myös sinä kehityt talouden osaajaksi ja antaisi lahjaksi esimerkiksi Mikko Sjögrenin kirjoittaman Tunne Taloutesi - Tunnetaloutesi -kirjan, uskon että brändi valmentavasta tilitoimistosta vahvistuisi kohisten.

Se, että brändiohjeistoon on kirjoitettu “valmentava tilitoimisto” tai se, että yhteen ääneen huudetaan kesäpäivillä pikkusiiderissä että “valmentava tilitoimisto” ei vielä luo brändiä asiakkaan suuntaan vaikka en yhtään näitä edellämainittuja toimenpiteitä vähättelekään. Etenkään sitä siiderissä huutamista. Mutta muistakaa se, että niillä pienillä konkreettisilla asioilla jotka tehdään systemaattisesti, oikealle kohderyhmälle ja aidosti sitä tarkoittaen on uskomattoman iso merkitys siinä käytännön brändin luomisessa. Ne ovat niitä asioita jotka näkyvät asiakkaalle, ja kuten jo aikaisemmin on todettu, asiakas on se joka brändinne määrittelee. Sieltä sen brändin tilan saa selville, ei arvuuttelemalla tai strategiaa lukemalla.

// Tomi Hyttinen, Brändinrakentaja/Partner, Viima Helsinki

Lue myös

Mikä ihmeen touchpoint?
Miten brändi auttaa myyntiä?
Sori, tuotteesi ei yksinkertaisesti kiinnosta.
Miten syntyy hyvä maine?
Pystyykö tekoäly luomaan rakastettavan brändin?
Kukaan ei osta kalliita lenkkareita.
Houston, meillä on sisäinen ongelma.