Sori, tuotteesi ei yksinkertaisesti kiinnosta.

Aivan aluksi pyytäisin sinua katsomaan oheisen videon, jolla edesmennyt Applen nokkamies Steve Jobs kertoo Think Different -aatteen synnystä. Varaa noin 7 minuuttia aikaa ja katso video rauhassa. Se saattaa olla herättävin 7 minuuttia pitkään aikaan. 

 

Olen kirjoittanut aiheesta aikaisemminkin mm. tekstissä "Kukaan ei osta kalliita lenkkareita". Kirjoitan tavallaan samasta aiheesta nyt uudestaan siksi, että loppujen lopuksi brändäämisessä on pohjimmiltaan kyse juuri tästä ajatuksesta. Kuten otsikkokin sanoo, tuotteesi ei yksinkertaisesti kiinnosta. Sen ympärillä pitää olla aate ja jokin syvempi tarkoitus miksi asiakas tarjoomastasi kiinnostuu. Tuotteesi on vain väline määränpään saavuttamiseen. 

Kuten Steve hienosti videolla sanoo; Apple ei tee laatikoita joilla ihmiset saisivat työnsä tehtyä, vaikka teknisesti ottaen sen tekevätkin paremmin kuin kukaan muu maailmassa. Applen viesti maailmalle sen sijaan on se, että ihmiset joilla on intohimoa muuttaa maailmaa, tulevat sen tekemään. 

Mieti hetki tätä ylläolevaa sanomaa. Mieti nyt omaa yritystänne ja teidän sanomaanne. Oletteko te kiehtovia ja vetovoimaisia? Vai väännättekö edelleen siitä kuinka monta millimetriä terästä teidän tuotteessanne on enemmän kuin kilpailijalla? Tai kuinka paljon nopeammin leikkaatte hiukset kuin kilpailijanne? Ikävä sanoa, mutta ketään ei kiinnosta. En sano tätä siksi, että väittäisin itse tietäväni paremmin, vaan referoin suoraan herran Jobsiin. Hän oli, sanotaanko vaikka näin että kohtuu vahvasti mukana rakentamassa yhtä maailman arvokkaimmista brändeistä, joten uskallan väittää että näissä sanoissa on perää. 

Tähän voisi joku nyt tokaista että entä kun asiakkaana on yritys, jolle tuotteen tekninen laatu on ainoa mikä merkitsee. Olen itsekin kuullut satoja kertoja sen tarinan, että "ei me niitä nettisivuja tarvita, kun asiakkaana on tuo yksi maailman isoin autonvalmistaja jota kiinnostaa vain se että saavat tän palikan ajoissa perille". Paskapuhetta. Tai ei ehkä vielä, mutta niitä nettisivuja tulee äkkiä ikävä kun se maailman suurin autonvalmistaja tajuaa että Kiinassa tehdään tismalleen samaa palikkaa puoleen hintaan. 

Tilanne on aivan toinen, kun yrityksen tekeminen pohjautuu jollekin syvemmälle merkitykselle. Referoidaan taas Appleen. On totta, että heidän avaruuslaatikkonsa ovat teknisesti erittäin hyviä. Mutta sekä sinä että minä tiedämme sen, että alumiinikuoren alla sykkii täysin samasta muovista ja metallista valmistettu tekosydän kun kaikilla muillakin valmistajilla. Gigahertsit ja teratavut ovat aivan yhtä nopeita kun kaikilla muillakin. Applella on kuitenkin isompi ja kannattavampi bisnes kuin monella kilpailijalla. Heillä on tarina hallussa. He ovat muodostaneet lahkon, ja hyvin ovat sen tehneet. 

Me näemme asian kahdesta kulmasta. Tuotteesi pitää ensinnäkin ratkaista jokin ongelma, se on selvää. Niin Applen tuotteetkin tekevät. Siitä koko homma lähtee. Mutta se varsinainen bisnes syntyy komponentista nro 2. Kun nyt mietitään vaikka Applen ja Acerin läppäriä, joilla molemmilla saavutetaan komponentti nro 1 eli saadaan niin sanotusti homma hoidettua, päästään konkretian kautta siihen miksi Apple kuitenkin putsaa pöydän kun puhutaan hyvästä bisneksestä. Kun ostat Applen koneen, ostat palan sitä illuusiota että painit samassa sarjassa Richard Bransonin, Albert Einsteinin ja muiden visionäärien kanssa. Mitä ikinä teetkin tietokoneellasi, teet sen siinä porukassa joka muuttaa maailmaa. Maksat preemion siitä, että pääset sisäpiiriin. Olet osa jotain suurempaa ja se saa sinut myös uskomaan kykyihisi enemmän. Todennäköisesti saatkin enemmän aikaan Applen koneellasi, sillä mentaalipuolella on äärimmäisen iso vaikutus voittamisessa. Kysy keneltä tahansa huippu-urheilijalta tai menestyneeltä yritysjohtajalta. 

Kun taas ostat Acerin koneen, saat työsi tehtyä. That´s it. Ei mitään muuta. Painit samassa sarjassa insinööriporukan kanssa, joka keksi tuotteelle nimeksi Acer AZX-556663-VTT7. 

Kun siis seuraavan kerran mietit, että arvolupaus on ajanhukkaa tai että tuotteenne on teknisesti niin hyvä, että ette tarvitse sen ympärille mitään hattaraa niin mieti uudestaan. Katso Steven video vaikka tästä kirjoituksesta ja ota hetki tullaksesi toisiin ajatuksiin. 

// Tomi Hyttinen, Brändinrakentaja/Partner, Viima Helsinki

Lue myös

Mikä ihmeen touchpoint?
Ne pienet asiat ystävät, pienet asiat.
Miten brändi auttaa myyntiä?
Miten syntyy hyvä maine?
Pystyykö tekoäly luomaan rakastettavan brändin?
Kukaan ei osta kalliita lenkkareita.
Houston, meillä on sisäinen ongelma.