Trump huijaa. So what, huijaa takaisin.

Onko mies miljardööri vai ei? Jos kysytään keskivertokansalaiselta, niin on. Jos katsotaan mediaa, niin on. Oikeastaan niin kauan kun ei tutkita faktoja, Donald Trump on miljardööri.

Onko maito hyväksi ihmiselle? Vanha kansa sanoo että on. Valio sanoo että on. Yleinen uskomus on, että näin on.

Onko Nesteen bensa puhtaampaa kuin muut bensat? Onko kahvi piristävää? Tekeeko Light –merkintä tuotteesta terveellisempää tai onko Rolex kellona parempi kuin Seiko?

Onko Nikella parhaat lenkkarit tai tuleeko Saksasta laadukkaimmat autot? Onko Teuvo Hakkarainen oikeasti urpo tai mummon muusi oikeasti mummon tekemää?

Esimerkkejä voisi jatkaa loputtomiin, sillä loputtomasti niitä on. Kun ottaa minuutin tai pari, iskee nopeasti epätoivo siitä, mikä kaikki voikaan olla valetta. Miten paljon meitä viedään, ja miten paljon uskomuksilla on merkitystä.

En ole tavannut Donald Trumpia, eikä ole moni muukaan. En tiedä onko hän miljardööri, enkä oikein välitäkään tietää. On kuitenkin helppo uskoa että hän on. Miksi?

Koska hyvin systemaattisesti siitä puhutaan sekä tavallisten ihmisten keskuudessa että lehtien palstoilla. ”The billionaire Trump” on istuttanut logonsa maailman kalleimpien hotellien kylkeen ja tituleerannut itseään miljardööriksi niin kauan ja kovaa, että alkaa olla jo mahdotonta muistaa että asia ei itse asiassa näin välttämättä olekaan.

Miksi kirjoitan aiheesta? Siksi, että Donald Trump osaa brändätä. Jos ei oteta hänen poliittisia sankaritekojaan huomioon vaan keskitytään puhtaasti liiketoimintaan, on Donald Trump säännönmukaisella toistolla ja toimenpiteillään yhteistyössä median kanssa onnistunut luomaan Trump –imperiumista yhden todella arvokkaan brändin. Bisnekset ovat menneet välillä paremmin ja välillä huonommin, mutta kun kysytään keskivertokansalaiselta onko Donald Trump miljardööri, niin näin kyllä on.

Tässä ilmiössä on kyse ihan täsmälleen samasta ilmiöstä myös yritysten kohdalla. Eihän kukaan enää edes tiedä piristääkö Red Bull oikeasti, mutta kun kyseinen energiajuomajätti upottaa miljardeja vuosittain toistaakseen että näin on, niin alkaa vahvempikin toisinajattelija tähän mantraan uskomaan.

Älä valehtele mitä olet. Pysy totuudessa. Mutta muista, että sitä totuutta kannattaa toistaa systemaattisesti, kauan ja mahdollisimman isolla rahalla. Silloin te tulette tunnetuksi jostain. Ja sitä kutsutaan brändiksi. 

// Tomi Hyttinen, Brändinrakentaja/Partner, Viima Helsinki

Lue myös

Mikä ihmeen touchpoint?
Ne pienet asiat ystävät, pienet asiat.
Miten brändi auttaa myyntiä?
Sori, tuotteesi ei yksinkertaisesti kiinnosta.
Miten syntyy hyvä maine?
Pystyykö tekoäly luomaan rakastettavan brändin?
Kukaan ei osta kalliita lenkkareita.
Houston, meillä on sisäinen ongelma.