Mikä on brändi?

Brändi on tunne mikä syntyy aina brändin kohdatessasi. Parhaimmillaan hyvä brändi on paras kilpailuetusi. 


Koska konkretia on monesti tehokkain tapa ymmärtää asioita, otetaan tässäkin tapauksessa esimerkiksi yhden ihmisen kuvitteellinen vierailu IKEAn tavaratalossa. Tarinan ideana on kuvailla sitä, miten brändi käytännössä muodostuu.

 
 
Ikea1.jpeg

Edullinen, ruotsalainen.

Ajat autolla pitkin valtatietä, kunnes silmissäsi alkaa siintää sininen rakennus jonka kyljessä lukee keltaisella värillä IKEA ja vieressä on mainos edullisesta ruoasta.


IKEA2.jpg

Tyylikäs, helppo.

Ajat rampilta ulos ja siitä sujuvasti sisään parkkihalliin. Kävelet sisään tavarataloon ja kohtaat huonekaluja tarjoushintoineen, sekä tyylikkäine asetelmineen.


IKEA3.jpg

Reilu, välittävä.

Ennen varsinaista ostoskäyntiä käyt WC:ssä ja matkallasi huomaat käytävällä kylttejä, joissa on pehmeitä sydämiä sanoen: jos et ole tyytyväinen, saat rahasti takaisin.

Lisäksi huomaat ravintolan seinustalla maininnan, että lapset syövät ravintolassa aina ilmaiseksi.

IKEA4.jpg

Siisti, järjestelmällinen.

Jatkat matkaasi varsinaisen tavaratalon puolelle kun huomaat että tuotteet on ryhmitelty selkeiksi kokonaisuuksiksi, ja että tavaratalossa on kirkas valaistus.

IKEA5.jpg

Iloinen, itsepalvelu.

Kohtaat matkallasi myös iloisen ja avuliaan asiakaspalvelijan, joka on valmiina auttamaan ja ohjeistaa sinua mielellään itse kokoamaan haluamasi hyllyn IKEA:n suunnitteluohjelmalla. Tämän jälkeen olet valmis, siirryt varaston ja kassan kautta kohti autoa ja pakkaat tuotteet.

Asiakaskokemus jatkuu toki vielä tämänkin jälkeen useassa kohtaamisessa, mutta jotta esimerkki pysyisi yksinkertaisena, pidetään tilanne suppeana. Kun listataan alle tunteet, jotka voisivat olla yhden ihmisen kokemus IKEA:ssa asioinnista, saadaan seuraavanlainen lista: 

 

Ruotsalainen

Edullinen

Helppo

Tyylikäs

Välittävä 

Reilu

Siisti

Järjestelmällinen

Iloinen

Itsepalvelu

Työläs

 

Kun nyt katsomme suoraa lainausta IKEA:n verkkosivuilta, voimme vetää johtopäätöksiä siitä, kokevatko asiakkaat tai työntekijät aidosti samalla tavalla, kun IKEA on asian ajatellut. 

 


"Visiomme on "luoda parempi arki meille tavallisille ihmisille". Liikeideamme mukaan "tarjoamme laajan valikoiman hyvin suunniteltuja, nerokkaita kodinsisustustuotteita niin edulliseen hintaan, että mahdollisimman monella on varaa niihin".

Teemme kovasti töitä voidaksemme tarjota asiakkaillemme laatua edulliseen hintaan. Se tarkoittaa, että meidän on luotava toiminnallemme mahdollisimman hyvät edellytykset: luomme pitkäaikaisia suhteita tavarantoimittajiimme, investoimme pitkälle automatisoituun tuotantoon ja valmistamme suuria määriä kerrallaan. Visiomme yltää paljon syvemmälle kuin pelkkään kodinsisustukseen; haluamme tarjota paremman arjen myös kaikille niille, jotka ovat mukana toiminnassamme."


 

Brändi muodostuu siis siitä, miten asiakas sen kokee eikä siitä, mitä yritys kirjoittaa taukotilansa seinälle. Brändi koostuu jokaisesta kohtaamisesta. Oli kyseessä sitten mainosvideo, asiakaspalvelijan tapa puhutella asiakasta tai vaikka tuoksu myymälässä, nämä kaikki pienetkin yksityiskohdat yhdessä muodostavat brändisi.

Luodaksemme voittavan brändin meidän tulee selvittää miten sinun brändisi koetaan asiakkaidesi keskuudessa, sillä heidän muodostamansa mielikuva on se mikä lopulta ratkaisee menestyksesi. Totuuden brändistäsi kuulet ainoastaan asiakkaidesi suusta.